preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Filipovića Osijek

Login
SKRAĆENI SATI

venmo — Michelle Porucznik

E-DNEVNIK

KLIK NA LINK!

  

  

    

 

   

TEHNIČKI KUTAK

MATEMATIČKI KUTAK

PRODUŽENI BORAVAK

RAZREDNA NASTAVA

Za učenike!

VAŽNO!

ŠSD FILIPOVIĆKA - FB

ŠKOLSKA KUHINJA

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 1. 2017.

Ukupno: 204021
Ovaj mjesec: 4550
Ovaj tjedan: 847
Danas: 6
BeSmartOnline!

28. LAMPIONADA

VIRTUALNA KNJIŽNICA

 

„Onaj tko ne voli čitati nije pronašao pravu knjigu za sebe.”

– J.K. Rowling

NATJEČAJI!

ŠKOLSKI DOKUMENTI

OPĆI AKTI ŠKOLE

ŠKOLSKI KONTAKTI

Arhiva od 2009.

Pronađi sve stare vijesti u našoj arhivi! :)

2009.-2019.

Još korisnih linkova :)

"The important thing is not to stop questioning."

Dijete na internetu
Chat-room, Chatroulette, Facebook
Sanja Marolin / datum: 10. 3. 2014. 16:44

Djeca se svakodnevno koriste računalom i internetom. Kroz rad na računalu na zabavan način uče i razvijaju svoju informatičku pismenost. No, važno ih je i osvjestiti na vrijeme...

Djeca na internetu nikada ne bi smjela razmjenjivati informacije: o svojoj dobi, spolu, e-mail adresi, adresi, školi...

 

CHAT-ROOM

Zbog prirode interneta djeca pomoću chat-rooma mogu "otputovati" u bilo koji dio svijeta te komunicirati s potpunim strancima.

 

 

CHATROULETTE

Program nasumično bira osobu iz cijelog svijeta s kojom ćete komunicirati s tim da jedno drugo vidite. Korisnici imaju mikrofone i web kamere. Kada se prekine komunikacija program krene dalje s nasumičnim biranjem druge osobe. Ono što se može napraviti u slučaju bilo kakve zlouporabe je pritisnuti tipku na tipkovnici "Print Screen" te sliku osobe poslati administratoru.

 

FACEBOOK

Najpopularniji servis za socijalizaciju. Dobno ograničenje je 13 godina, ali djeca vrlo lako lažiraju podatke prilikom registracije. Istraživanje u Europi je pokazalo da se 34% djece u dobi između 9 i 13 godina koristi Facebookom, a dnevno se objavi preko 6 milijardi fotografija. To su još i Twitter, MySpace, Skype, YouTube...

 


[OPŠIRNIJE]RSS


Sigurnost na internetu

 


Dan sigurnijeg interneta


7. veljače 2012. u Hrvatskoj ali i u mnogim drugim zemljama u svijetu obilježio se Dan sigurnijeg Interneta (SID - Safer Internet Day).

Budući da se upotreba interneta u posljednje vrijeme proširila na gotovo sve generacije tema je ove godine bila "Povezivanje generacija i međusobno učenje" uz slogan "Zajedno otkrijte digitalni svijet...sigurno!".

Međunarodna manifestacija već tradicionalno upozorava na opasnosti na internetu, s namjerom da se pridonese podizanju svijesti o potrebi sigurnog i odgovornog korištenja interneta pogotovo među djecom i mladima.

Kako bi internet bio sigurniji za djecu, potrebno ih je upozoriti i upoznati sa potencijalnim opasnosti interneta: 

 

      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                           
 

Općenito o internetu


Internet je mreža svih mreža tj. svjetska mreža računala koja povezuje računala diljem svijeta i druge računalne mreže u jednu cjelinu s namjenom razmjene podataka i uporabe raznih sadržaja, usluga i servisa (www, elektronička pošta...).
 
Nastao je sredinom 60-tih godina kao sredstvo komuniciranja za vrijeme Hladnog rata. Započet je kao eksperiment američkog ministarstva obrane u nastojanju povezivanja mreže američkog ministarstva i ostalih radio i satelitskih veza. Cilj je bio razviti sustav u kojem pojedini dijelovi mreže rade neovisno u slučaju oštećenja nekih njezinih dijelova. 1969. ovim projektom razvijena je mreža ARPANET koja je osigurala povezivanje nekoliko američkih sveučilišta. Projekt je iz vojnog postao civilni te postupno prerasta u ideju globalnog međumrežnog rada te mreža mijenja naziv u Internet.
 

Internetski servisi

 
 
WWW (World Wide Web) je multimedijski mrežni servis međusobno povezanih hipertekstovnih multimedijskih dokumenata (skraćeno web stranice). Hipertekstovni znači da ovi dokumenti sadrže posebno označene riječi ili slike koje nazivamo poveznicama (hyperlink). Poveznice omoguć
 
uju pregledavanje povezanih sadržaja.  Dokumenti su multimedijski što znači da uz tekst mogu sadržavati slike, zvuk, video-zapise, animacije i sl. Za pregledavanje dokumenata koristimo neki od internet preglednika (Internet Explorer, Mozzilla Firefox, Google Crome...) . U www sustavu svaka stranica ima svoju adresu.

Elektronička pošta (e-mail) - uz www jedan je od najpopularnijih internet servisa. Najmjenjena je razmjeni tekstualnih poruka uz koje mogu biti priložene datoteke (slike, glazba, video i sl.) koje nazivamo privitak. Svaki sudionik mora imati adresu elektroničke pošte koja se sastoji os korisničkog imena, oznake @ i davatelja usluge (npr. ime@gmail.com).

 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor:
https://sites.google.com/site/sigurnostizastitanainternetu/
www.ucitelji.hr
 
Uredila:
Sanja Marolin Brljačić, prof.
 
preskoči na navigaciju